Förr fokuserade jag mest på att det jag köpte skulle vara så billigt som möjligt, men så var jag också ensamboende student. Framför allt sedan jag fick barn har en stor förändring skett.
Helt plötsligt började jag läsa innehållsförteckningarna och jämföra hur mycket jag egentligen sparade på att köpa "billigt". Vad jag upptäckt är att det sällan handlar om mer än ett par kronor som skiljer "skräp" från bra grejer.
Därför tänkte jag ge några exempel.
 
 
Fram till nyligen köpte jag den "vanliga" 36-procentiga grädden, som är utspädd med förtjockningsmedel. Jag bara antog att riktig 40% grädde kostade hutlöst mycket. Hör om min förvåning när jag faktiskt kollade upp vad den egentligen kostade.
För exakt samma peng du köper grädde utspädd med förtjockningsmedel kan du köpa riktig grädde som inte är utspädd med något alls!
Det kostar dig alltså INGET extra att köpa äkta grädde. Idag såg jag dessutom att Ica kommit med en egen 40-procentig grädde som kostade 2 kr mindre, om man nu känner att man ändå vill handla billigt är det inte längre en ursäkt.
 
 
Vi äter mycket frukt hemma, speciellt barnen, och visst är man mån om att man inte stoppar i barnen massa gifter och annat skräp?
Vanliga bananer är hårt besprutade, så hårt att flertalet gifter når ända in till fruktköttet. Arbetsförhållandena för arbetarna på bananplantagerna är dessutom både hemska och grovt hälsoskadliga.
För bara ett par kronor mer per kg kan du köpa obesprutade bananer.
Och då menar jag verkligen typ 3 kr per kilo. Är 3 kr per kg värt att stoppa i sig gifter för?
Dessutom kan du med gott samvete tänka på hur du förbättrar arbetsvillkoren för människorna som jobbar på plantagen, och slutar folk köpa besprutade bananer kommer jättarna tvingas sluta bespruta vår frukt.
 
 
 
Jag har dessutom tagit steget att köpa ekologisk mjölk. Även här handlar det om nån ynka krona, för att både djur, natur och du själv ska ha det bättre. Fördelarna är så otroligt många och jag tycker att alla ska sträva efter att köpa ekologiskt så långt det bara går, om inte för er själva så för era barn och deras framtid.
 
När du väl börjar kolla runt inser du att nån krona hit eller dit gör skillnad på tillsatser och inte. Och sanningen är att det faktiskt inte kostar dig speciellt mycket mer.
Jag utmanar alla att börja kolla vad ni egentigen köper, och börjar väga fördelar mot dom där kronorna ni kanske sparar. I många fall är det som sagt ingen prisskillnad.