V.34 (33+6)
 

BEBISEN

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 

DU

 

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

 

Egen kommentar


Jag tycker inte bebisen sover speciellt mycket, det är snarare full rulle konstant. Vilket betyder att jag inte får sova speciellt mycket heller. Magen växer och är nu större än den någonsin varit! Idag är det alltså 6 veckor kvar till beräknad födsel, och jag plockade ur navelpiercingarna nu. Förra gången plockade jag ur dom när jag satt och klockade värkar... Naveln är helt platt, och än så länge syns inga bristningar någonstans.

Det börjar bli tungt och rätt jobbigt med alla sammandragningar, dessutom börjar det bli svårt att nå markerna när jag jobbar! Kommer jobba fram till mitten av januari, så har jag förhoppningsvis ca 3 veckor att vila upp mig inför förlossningen och småbebislivet igen.

Och som en jämförelse, v.35 med kottan i magen:

 

 
Alltså en vecka längre än nu....